بیماری دیسک چیست ؟
بیماری دیسک ؛ خصوصا بیماری دیسک کمر از شایع ترین بیماری ها به شمار می رود. قبل از بررسی این بیماری لازم می دانیم به اختصار توضیحاتی درباره ساختمان دیسک ارائه نماییم.
( متخصص ارتوپد )
ستون فقرات متشکل از سه بخش می باشد که عبارتند از :
ستون فقرات گردنیبیماری دیسک
ستون فقرات سینه ای
ستون فقرات کمری
بین تمام مهره های ستون فقرات ، دیسک قرار دارد که باعث انعطاف پذیری ستون فقرات شده و از صدمات نخاع در برابر فشارهای غیرعادی جلوگیری می کند.
به طور کلی دیسک از دو قسمت تشکیل شده است :
قسمت مرکزی یا نوکلئوس که ژله مانند و نرم است.
قسمت محیطی یا آنولوس که بافت سفت و محکم تری است.
بخش ژله مانند داخلی دیسک یا اصطلاحا بافت موکوس ، همانطور که اشاره شده ژله مانند است ؛ لذا در صورتی که هر گونه فشار غیرطبیعی ای به این بافت وارد شود می تواند موجب اعمال فشار مضاعفی بر بافت بیرونی شده و در نتیجه ریشه های عصبی را تحت فشار قرار دهد.
ریشه های عصبی زمانی که تجمع پیدا می کنند ، سبب تشکیل عصبی می شوند که به اندام تحتانی ( مهره های کمری ) یا اندام فوقانی ( مهره های گردنی ) منتهی می شود.
توجه داشته باشید که دیسک ، طبیعی بوده و در همه افراد وجود دارد ؛ اما زمانی که دیسک بزرگ شده و به ریشه ها فشار وارد آورد ، منجر به ایجاد بیماری دیسک خواهد شد.
انواع دیسک
به طور کلی دیسک چند نوع است ؛ در برخی موارد دیسک یک مقدار برجسته می شود ؛ زمانی که دیسک برجسته شده و به ریشه ها اتصاع یابد سبب بروز علائمی در پاها ، کمر ، دست ، شانه ، گردن و اندام ها می گردد.
اما چنانچه دیسک ؛ تحت فشار بیش از حد واقع شده باشد ، در نتیجه قسمت ژلی ای مانند بین دیسک ها بر قسمت محیطی فشار آورده و در نتیجه منجر به پاره شدن این قسمت می گردد ؛ پارگی این بخش سبب می شود عصب ، تحت فشار قرار گیرد و این مسئله نیز موجب ایجاد دردهای شدید در لگن ، کمر و اندام های تحتانی می گردد. از این رو از بیماری دیسک ، تحت عنوان دیسک پاره شده یا پارگی دیسک نیز یاد می شود.
تشخیص دیسک
چگونه می توان بیماری دیسک را تشخیص داد ؟
در صورتی که پزشک متخصص ارتوپد پس از معاینه بیمار ، مشکوک به وجود بیماری دیسک شد ؛ جهت تشخیص قطعی بیماری درخواست نوار عصب و ام آر آی صادر می نماید.
لازم به ذکر است که در نوار عصب ، درگیری ریشه های عصبی معلوم می شود و در ام آر آی نیز ، فشاری که روی ریشه های عصب هست مشخص خواهد شد.
با معاینه بالینی و این دو آزمایش ، جراح تشخیص خواهد داد که بیمار در چه مرحله ای است و آیا برای درمان ، نیازمند درمان طبی است یا درمان جراحی ؟
آخرین دیدگاهها